top of page

FOTOWORKSHOPS

 

Bezig zijn met fotografie is een avontuur. Je kunt nog zo’n mooie plaat in je hoofd hebben, zie hem maar eens te maken. Soms heb je daar ruim te tijd voor en kun je met een goede voorbereiding aan het avontuur beginnen. Maar ook inspelen op steeds weer veranderende omstandigheden is een avontuur. 

Het is al weer een tijdje geleden dat ik de vraag kreeg: “Hoe doe je dat nou? En kan ik dat ook?”

Dat was het moment (2006) dat de eerste fotoworkshop een feit werd.

In de loop van de jaren is het programma uitgebreid met diverse onderwerpen en locaties. Mooie samenwerkingen met bijzondere locaties, mogelijkheden en fijne contacten die ervoor zorgen dat een workshop een leerzaam en gezellig samenzijn is. Voorafgaand bij de meeste workshops een uitgebreide theoretische uitleg met ‘tips & tricks’, dan fotograferen op locatie en aan het einde van de middag het selecteren en uitwerken van jouw gemaakt beelden die we, na een hapje eten, met elkaar nabespreken met positieve feedback.

Meestal met een groep, zodanig dat iedereen ruim voldoende aandacht en begeleiding kan krijgen, maar ook een privé workshop voor 1 of 2 personen is mogelijk. De workshops zijn toegankelijk voor beginners en gevorderde fotografen en indien gewenst pas ik daar de workshop op aan.

Stuur me een berichtje via het contactformulier op deze website voor meer informatie en planning.

Portret uit een tijdreis

PORTRET UIT EEN TIJDREIS

Het Archeon in Alphen aan de Rijn is mijn favoriete locatie om mooie portretten te maken waarbij je terug gaat in de tijd. Stap in de ‘Tijdmachine’ en vertrek naar de Prehistorie, Romeinse tijd of vroege Middeleeuwen en maak, met bestaand licht, een karaktervol sfeerportret waarbij ‘storende hedendaagse invloeden’ niet in beeld mogen komen.

 

Deze workshop wordt mogelijk gemaakt door de geweldige   samenwerking met de Archeo-Tolken.

Portret uit een tijdreis
Roofvogels

ROOFVOGELS

In samenwerking met een locatie waar ruim 100 prachtige roofvogels worden verzorgd, gaan we met een professionele valkenier diverse vogels fotograferen. Hier zijn de mogelijkheden voor mooie portretten en spectaculaire vliegfoto’s.

 

De locatie is op deze dag geheel voor ons alleen te gebruiken. De valkenier ‘snapt’ de fotografie en speelt daarop in met het plaatsen en vliegen van de vogels. 

Roofvogels
FOTOGRAFEREN IN DIERENPARKEN

FOTOGRAFEREN IN DIERENPARKEN

Wie droomt er niet van om wilde dieren te fotograferen op de steppes van Afrika of in de oerwouden van Zuid-Amerika. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd en dus zoeken we onze mogelijkheden dichterbij huis, in een van de mooie dierenparken die Nederland rijk is. 

Kijken naar de mogelijkheden om mooie portretten te maken of een dier in een (zoveel mogelijk) natuurlijk omgeving te fotograferen waarbij je leert om hekken, tralies en glas uit je beeld te houden. Leer over het gedrag van dieren in de dierentuin en speel daarop in. 

Fotograferen in dierenparken
HAVEN VAN ROTTERDAM

HAVEN VAN ROTTERDAM

’s Werelds grootste havenstad, Rotterdam, leeft 24/7 en vraagt om fotografie. We gaan op een centraal punt in de haven aan boord van een mooi schip met een ruim open achterdek waarbij we laag vanaf het water tussen de grote schepen varen. We varen langs de mooiste plekken van de Rotterdamse haven, vaak daar waar een rondvaartboot niet kan of mag komen.

 

Dicht langs de boeg van grote vrachtschepen, kijken naar de werkzaamheden in een dok of we zien de Roeiers aan het werk om de schepen vast te leggen.

Haven van Rotterdam
MELK & MEEL

MELK & MEEL

Bakken vol met meel en gekleurd poeder, emmers melk met kleurstof en prachtige modellen: de ingrediënten voor een spannende fotoshoot. Het gaat om fracties van seconden, dat ene moment van de juiste houding in combinatie met de juiste spetters of hoeveelheid meel.

 

De geweldige modellen, met elk hun eigen specialiteit, maken de mooiste en spannendste beelden mogelijk op een fijne en ruime locatie waar alle settings mogelijk zijn.

Zeker niet de gemakkelijkste workshop, maar zeker een van de meest creatieve!

Melk en Meel
AVOND- EN NACHTFOTOGRAFIE

AVOND- EN NACHTFOTOGRAFIE

Fotograferen in de schemer en de nacht. Zeker niet onder de makkelijkste omstandigheden toch met mooie en sfeervolle beelden naar huis gaan. Ik neem je mee naar een aantal bijzondere plekken die elk hun eigen moeilijkheden en oplossingen hebben.

 

We starten net voor het Gouden Uurtje op een van de mooiste locaties van Rotterdam en gaan dan verder op pad, de nacht in om te spelen met langere sluitertijden, lightpainting, en beweging met alle soorten objectieven.

Avond- en nachtfotografie
STRAATFOTOGRAFIE

STRAATFOTOGRAFIE

 

Straatfotografie is een van de oudste vormen van reportage-fotografie. Het vastleggen van mensen en gebeurtenissen op publieke plaatsen zonder dat ze zich daarvan bewust te zijn of waarbij een vorm regie plaatsvindt. Op zoek gaan naar ‘hèt moment’ en dat vastleggen, daarna weer verder, het moment voorbij.

Maar ook het maken van een straatportret komt aan bod. De foto wordt onderdeel van een proces van interactie en contact. Vaak met een verrassend en onverwacht verhaal.

Straafotografie
GLASBLAZERIJ

GLASBLAZERIJ

Glasblazen is vakmanschap en meesterwerk en zeker niet ongevaarlijk. Maar in plaats vanaf de tribune kunnen van redelijk dichtbij de werkzaamheden fotograferen en over groot deel van de werkplaats rondlopen. Een unieke kans om, met gebruik van bestaand licht, dit prachtige ambacht vast te leggen, in overzicht of juist in detail, het kan allemaal waarbij ik je in dit proces uiteraard begeleidt.

Glasblazerij
VLINDERS

VLINDERS

 

Vlinders hebben een grote aantrekkingskracht op fotografen. Sommigen vliegen, anderen fladderen, vleugels open of gesloten, van heel klein tot best wel groot. Er zijn zoveel mogelijkheden om vlinders te fotograferen. In het vrije veld moet je behoorlijk wat moeite doen om met een mooie plaat thuis te komen. Maar in de tropische vlinderkas is het voor de beginnend vlinderfotograaf net iets makkelijker. Met deze workshop gaan we vroeg de kas in en kun je in alle rust fotograferen. Het liefst met een macro-objectief, maar ook een tele-objectief (met tussenringen) kun je prima gebruiken voor een mooie vlinderfoto.

Vlinders
PORTRET MET KARAKTER

PORTRET MET KARAKTER

Een workshop geboren uit de vraag om met beperkte middelen toch een mooi portret te kunnen maken. Maar hoe ga je met je model om, hoe stel je die op zijn/haar gemak en hoe kun je emotie oproepen om een karaktervol portret te kunnen maken. We gaan na een gedegen uitleg, ervaringen en een voorbeeldstoot aan de slag om van elkaar portretten te maken met gebruikmaking van 1 lichtbron en soms een reflectiescherm. Daarbij komt nog een ‘persoonlijke’ opdracht. Een dag vol nieuwe ervaringen, leermomenten en …… verrassingen. 

Portret met karakter
DE KLEINE WERELD

DE KLEINE WERELD​

 

Aan de slag met miniatuurfiguren om deze in een ‘werkelijke’ omgeving te plaatsen en te fotograferen. Creativiteit, concentratie, geduld en fantasie…. allemaal nodig om tot die bijzondere plaat te komen waarin werkelijkheid en fantasie bij elkaar worden gebracht. Hoe creatief ben jij?

 

Werken op de vierkante centimeter, beeldhoek, -uitsnede en belichting kiezen… en dan breng je de fictie tot leven. Een bijzondere uitdaging en  ervaring voor elke fotograaf.

De kleine wereld
NATUUR- SFEERFOTOGRAFIE

NATUUR- SFEERFOTOGRAFIE

Natuurfotografie is een ruim begrip met veel disciplines. Deze workshop is een combinatie van natuur-, landschap-, macro- en vooral sfeerfotografie.

 

Anders leren kijken en gebruik maken van subtiele aspecten om een fraai natuur/sfeerbeeld te maken. Dat kan met een groothoek-, tele- of macro-objectief.

Het gaat vooral om het ‘leren kijken’ naar jouw mogelijkheden en wat de natuur ons aanbiedt. Een fijne ontspannen fotoworkshop met oog voor sfeer.

Natuur- en sfeerfotografie
ARCHEON AMBACHTEN

ARCHEON AMBACHTEN

Ook deze fotoworkshop vindt plaats in het archeologisch themapark Archeon. We maken een meer 'documentaire'-achtig beeld waarbij één foto het hele verhaal moet vertellen en alle aspecten aanwezig moeten zijn.

 

Een mooie uitdaging om je skills naar een hoger niveau te brengen.
Natuurlijk ga ik je daarbij begeleiden om tot een mooi beeld te komen. Je zult merken dat je iets meer met groothoek zult gaan werken en ook hier is je belichting weer cruciaal!

Archeon Ambachten
bottom of page